„Студената война” между Москва и Лондон ще удари бизнеса

Дипломатическата криза между Русия и Великобритания може да се прехвърли и на икономическо ниво. Президентът на Руския съюз на промишлеността и предприемачеството Александър Шохин заяви в интервю за РИА „Новости”, че кризата може да доведе до напускане на голяма част от руските фирми, които в момента се търгуват на Лондонската фондова борса.

По думите на Шохин, ако напрежението между Лондон и Москва продължи, руските компании, сред които и много държавни, ще се прехвърлят на фондовите борси в континентална Европа.

Освен това пред РИА „Новости” той допълни, че вероятно ограниченията за издаване на визи на руските официални лица могат да се разпространят и върху мениджърите на държавните компании. Никой не пречи на британците да възприемат директорите на държавни дружества като държавни служители. Освен това много представители на руската администрация, които участват в бордове на големи компании, вероятно няма да могат да влизат във Великобритания по бизнес дела, допълни президентът на РСПП.

Освен това по мнението на Александър Шохин, положението на британските фирми на руския пазар може да се усложни, тъй като те ще са подложени на по-щателен контрол от страна на контролните органи. Това не значи, че ще ги наказват без да са виновни, но положението им ще се утежни, тъй като „проверките ще станат по-чести, а при равни условия фирмите от Острова няма да побеждават в различните търгове и конкурси”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *