Студенти искат работа във ВУЗ-овете, общежитията и столовете

Искаме законово да ни бъде разрешена почасовата работа във ВУЗ-овете, общежитията и столовете. Това заяви бившият председател на Националното представителство на студентските съвети Даниел Йорданов.
Сега студентите нямат право да работят в държавните предприятия, а в тях има свободни щатове, които могат да бъдат разделени на часове, както се прави в чужбина, обясни административният секретар Драгомир Стефанов. Той изтъкна, че в общежитията на УНСС в София има 130 щатски бройки и поне 100 могат да бъдат заети от студенти.
Един студент много по-добре би работил в общежитието, тъй като има личен интерес, отколкото който и да е софиянец, каза Стефанов. Той обясни защо е сбъркан моделът на стопанисване на общежитията и е създадена една голяма бюрократична машина, имайки предвид „Студентските столове и общежития“.
Общежитията са държавна собственост, те са разпределени между различните ВУЗ-ове, а за стопанисването им отговаря държавно „Студентски общежития и столове“. Никой няма пряк интерес да се грижи като стопанин за общежитията и от това страдат само студентите.
Според ръководството на студентските съвети трябва да се намери друга форма на управление на общежитията. Относно приключилите ремонти на три общежития в София, студентите заявиха, че с подобни темпове всички общежития в страната ще бъдат реновирани за 20-30 години.
В писмо до премиера и министъра на образованието те настояват за създаване на държавна програма, която да осигури мащабна инвестиция и в рамките на 1-2 години всички студентски общежития в страната – в София те са 60, да бъдат ремонтирани. В санираните блокове средствата за отопление и електроенергия са намалени 40%, се посочва в писмото.
В София се удовлетворяват близо 75% от молбите на желаещите да бъдат настанени в общежития, във Варна този процент е най-нисък – едва 10%, стана ясно от думите на административния секретар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *