Студен душ за фермерите с надвишаване на ресурсите

Заради надвишване на бюджетния ресурс на четири от мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. се налага да бъдат пренасочвани средства от други по-непопулярни мерки от програмата.
Това съобщиха пред Комисията по земеделие и гори днес министърНайденов и изпълнителният директор на Дф „Земеделие“Илиева, предаде БТА. За да стане това прехвърляне на средства, предстоят преговори с ЕК.
С близо 1 млрд. лева е надвишен финансовият ресурс на мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, съобщи Илиева на извънредното заседание на парламентарната комисия. С над 65 млн. лева е „на минус“ бюджетът на мярката „Създаване на стопанства на млади фермери“. Близо 50 млн. лева повече от предвидения ресурс са договорени по мярката „Обновяване и развитие на населените места“. По четвъртата мярка „Модернизиране на земеделски стопанства“ е надвишен ресурсът за закупуване на земеделска техника.
Очаква се приемът на документи по тази мярка да бъде спрян, добави министър Найденов. Той предложи временно спиране приема на документи и отваряне на процедура за преговори с ЕК. Ако продължим приема на документи до пълно изчерпване на финансовия ресурс, има опасност да ощетим определени бенефициенти, каза министърът.
„Това, което днес чуваме, може да се сравни с леден дъжд за селските стопани“, коментира депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев. Според него това е типичен пример за „грешката на управлението, когато то се дава в ръцете на коалиционния партньор“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *