Стурнарас: Строгите икономии са опасни за Гърция

Гърция няма да отстъпи пред натиск за налагане на по-нататъшни мерки за строги икономии. Това заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас в отговор на призива на Еврогрупата задлъжнялата страна да увеличи усилията си за реформи, за да си осигури следващия транш от помощта.

„Никакви мерки за строги икономии не са нужни. Те са опасни… Трябва да оставим автоматичните стабилизатори да работят. Ние сме готови да предприемем структурни мерки с фискален ефект, но не и мерки за строги икономии“, заяви Стурнарас пред CNBC.

„Гърция постигна огромен напредък до момента. Хората направиха огромни жертви, така че ние трябва да бъдем много внимателни какви мерки да предприемем сега, за да ограничим фискалната разлика, ако има такава“, добави той.

По-рано в четвъртък президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че Гърция трябва спешно да отговори на ключовите си ангажименти, които е поела пред международните си кредитори, за да получи транша в размер на 1 млрд. евро, който е необходим за изпълнение на следващата финансова година.

Според изчисленията на кредиторите страната е изправена пред дефицит от 2 млрд. евро за постигането на основната си цел за бюджетен излишък от 1,5% от брутния вътрешен продукт.

„Имаме проектобюджет с цели. Това, което се опитваме да направим, е да предприемем необходимите структурни мерки, за да направим тези цели изпълними и надеждни“, отбеляза гръцкият министър.

Коментирайки стабилността на гръцкото правителство, което оцеля след вот на недоверие през тази седмица, Стурнарас заяви, че няма „абсолютно никакъв риск“ за управляващата коалиция.

„Ние покрихме 80 на сто от необходимата фискална корекция. Останалите 20 на сто са много малко, за да представляват заплаха за правителството. Ние сме разумни хора и няма да унищожим това, което сме постигнали до момента“, допълни още министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *