Стъклопакет произвежда електричество

Нов вид двоен стъклопакет, способен да произвежда електричество, разработиха изследователите на Университета в Уоруик. Фотоволтаичното устройство е различно от досега познатите решения и открива нови възможности за създаване на по-модерни фотоволтаици.

Разработката е дело на д-р Гавин Бел и д-р Йорк Рамасърс от Катедрата по физика на Уорик. Учените използват газ, вместо вакуум, като преносна среда за електрическата енергия, пише GreenTech.bg.

Устройството представлява по същество тънък прозорец с двоен стъклопакет. Външното стъкло е прозрачно и произвежда електричество. Вътрешният прозорец е покрит със специален материал, който действа като източник на електрони под въздействието на осветяването със слънчевата светлина – това се нарича „фотокатод”.

Двете стъкла са разделени от безопасен инертен газ – аргон, точно както е при висококачествените прозорци с двоен стъклопакет. Когато слънчевата светлина огрее устройството, електроните се изхвърлят от фотокатода и преминават през газа към външното стъкло, без да се поглъщат или изгубват.

Това е съвсем различно от начина, по който действат електроните при съществуващите слънчеви панели. Системата отваря нови възможности за подобряване на методите за генериране на слънчева енергия.

„След това електроните се събират и електрическата енергия се подава към мрежата. Това може да се постигне чрез запълване с газ, а не чрез вакуум, което би било много по-рентабилно за всяко практично устройство”, поясняват изследователите, информира technews.bg.

Тепърва предстои да се определи оптималният материал за фоточувствителния слой на тези нови „стъклопакети”. Изследователите са предложили редица кандидат-материали – включително тънки филми от диамант, които биха били много здрави и дълготрайни.

Материалът има значение и за това доколко прозрачен би бил подобен фотоволтаичен сръклопакет – прозрачността на фотокатода може да варира, позволявайки направата на тонирани прозорци, генериращи ток.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *