Султан поиска АЕЦ “Белене”

Петролният фонд на Оман готов да вложи 4 млрд. евро у нас

Оман поиска АЕЦ „Белене“. Държавният инвестиционен фонд „Оман Ойл Къмпани“ е готов да се включи като стратегически инвеститор в проекта за изграждане на втората ни атомна централа. Властите в столицата Маскат са изразили желание да инвестират повече от 4 млрд. евро в България, от които 700 млн. евро за Бургас-Александруполис. Това стана ясно при посещението на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в арабския султанат. Държавата Оман се ръководи от султана Кабус бен Саид. Представителите на „Оман Ойл Къмпани“ са проявили интерес да инвестират в изграждането на терминал за втечнен природен газ на българското или съседно крайбрежие в петролопровода, уточниха от министерството на икономиката.

Министър Овчаров подписа Договор за взаимна защита и насърчаване на инвестициите с министъра на националната икономика на Оман Ахмед Макки. Той е информирал Овчаров за намерението на Оман да обмисли възможността за използване на ядрени мощности за производство на електроенергия. Ахмед Макки подчертал, че безопасното експлоатиране на ядрени реактори в България повече от 30 г. би помогнало в голяма степен за реализирането на тази идея.

Фирми от Оман са заявили интереса си за сътрудничество с партньори от България в областта на строителството, спа туризма, медицината и образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *