Супер Бойко и лобистите

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Защо Борисов е под прицел?

Отново сме свидетели на старата политическа игра „Депутати играят срещу своя премиер“. Бойко Борисов обаче все още е твърде силен. Това е тезата на Антоанета Пунчева.

„Монд” коментира: „След двайсетте години на труден посткомунистически преход (в България), населението търси политик, пратен от провидението, и смята, че го е намерило в този „харизматичен минотавър”. Статията бе озаглавена „Бойко Борисов – един шоков българин”.

Преди седем месеца Стефан Попов, изп. директор на „РискМонитор”, обобщи пред „Дойче веле” политическата 2009 г., по време на която едно управление, което под една или друга форма продължи осем години и вбеси хората, бе отстранено от политическата сцена и сменено от ГЕРБ. „Слава Богу, тази промяна настъпи, от нея половината е известна и позитивна… Но другата половина е една голяма неизвестна – какво именно ще направи ГЕРБ, тъй като ГЕРБ е събрана набързо партия. Нито има традиция, както БСП, нито има специфична идеологическа схема, както беше СДС… Нито има организационна култура или група, в която да се разпознават достатъчно лица, на които човек да разчита, че ще направят нещо предвидимо. Би трябвало да наблюдаваме ГЕРБ внимателно, за да видим какви процеси се оформят в една партия, която така да се каже, възниква с влизането си във властта.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  ГЕРБ възникна с влизането във властта
Какво става днес в ГЕРБ?
Само за седмица бяха поискани оставките на трима депутати на ръководни постове – заради подозрения в лобиране и директно нарушаване на правилата на институцията. Сред тях са председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, заместник-председателят на комисията по здравеопазване. Както и Десислава Танева(ГЕРБ) – шеф на комисията по земеделие, чиято оставка бе поискана от „Синята коалиция”. Мотивите са системно използване на ръководния пост за внасяне на очевидно лобистки текстове. Според тях Танева е внесла четири-пет поправки в полза на крупните арендатори.
Последният скандал избухна около промените в Закона за приватизацията, предложени от депутат от ГЕРБ. Те дават право на областните управители да продават държавни имоти, ако данъчната им оценка е под 500 хиляди лева. Наблюдатели припомниха, че това е стара и отлично работеща схема за пълнене на партийни каси и финансиране на избори. Научил от медиите за предложението, което разлюля парламента, Борисов отиде там и оценката чудодейно падна от 500 хиляди на 10 хиляди лева. Вносителите от ГЕРБ оттеглиха поправките, без да предложат смислено обяснение – дето се вика, от приличие. Многопластовият скандал освети като прожектор методите на лобиране, начина на информиране и изработване на политики в ГЕРБ, и не на последно място – слабия авторитет и автономност на българската законодателна власт.

Рано е да се говори за преврат
„Той гаси пожари, но вече се създава впечатление, че лошите подпалвачи са навсякъде. Очевидно Борисов не владее парламентарната си група, нито преките й ръководители успяват да я контролират”, коментира в. „Сега”, припомняйки на своята аудитория основната професия на българския премиер. Най-крайните оценки сред политолозите гласят, че в ГЕРБ се извършва пълзящ преврат. По-уморените, но цинични коментатори дават следното просто обяснение: мандатът е само четири години и не е сигурно, че ще има втори.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Бойко Борисов: „ние“ = „аз“
Борисов е трайно критикуван за едноличния начин, по който ни „плаща пари”,  „пуска тока”, „дава на прокурор” и ни „строи детски градини“  – все в първо лице, единствено число. С други думи – управлява малко като селски кмет село от сто баби. Неприкрито егоцентричният, мъжкарски подход, който го катапултира на върха на държавата, днес се обръща срещу него, доколкото носи отговорност отново само в първо лице, единствено число – от здравеопазването, през цените на парното и тока, до лобирането на депутата „х” или „у”. Хора, които е „избрал” след някоя среща на бензиностанция или по други неведоми пътища на политическия кастинг. Случаят с Лъчезар  Иванов е бисерът на този кастинг.
За една година кабинетът е загубил 10% от одобрението на избирателите и днес 44,8% от тях изразяват своето неодобрение към него. Рейтингът на премиера Борисов е паднал с 7% (от 69% на 62%), като дори бе изместен от първото място от шефа на МВР Цветанов. Актуалните данни са на НЦИОМ. И все пак, след една година корелацията „преди и сега” е по-добра, отколкото при някои предишни правителства.
„Отново цялата тежест е у мен в тези преговори – и за посредници, и за цена, и за подписване на документ, че се гарантира този транзит от 17 млрд.куб.м. газ по сегашните тръби, които са 100% български, увеличаването от 31 млрд.куб.м. на 63 млрд.куб.м. газ като количество, което да минава по тръбите на „Южен поток“.“ Това заяви в петък пред НС премиерът Бойко Борисов след участието си в парламентарния контрол.
А минути преди това декларира в телевизионния ефир: „Ние сме сами в парламента”. Разбирай: аз.
 

 Антоанета  Пунчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *