Сурвакат ни с цената на тока

СОФИЯ. Цената на тока ще скочи значително. Фирмите, които възнамеряват да строят възобновяеми енергийни източници, готвят предложение за промяна в закона. С нея искат фиксирани цени за изкупуване на тока за 12 г. напред. Сега цените се променят всяка година.

Едва ли ще им откажем. Според изискванията на ЕС до 2010 г. 10% от тока трябва да идват от водни и вятърни централи, коментира високопоставен енергиен експерт. За да изградят мощностите, фирмите трябва да инвестират 41 млн. евро, допълни той. Един от проектите е за вятърна електрическа централа в Стара планина. Но токът от нея е доста по-скъп, даде пример експертът.

Друго искане на фирмите е НЕК да изкупува тока им на цена 80% от средната за предходната година. Третото искане е правителството да гарантира приоритетно присъединяване към мрежата и изкупуване на еленергията от възобновяеми източници.

Токът може да се вдигне и по друга причина. ТЕЦ-Варна иска още 5 млн. лв. от НЕК за т.нар. разполагаема мощност. Още не е ясно обаче дали ДКЕВР ще одобри повишението.

Николай Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *