Суровият петрол остана на нива около 61 долара за барел

Цената на суровия петрол отчете леко повишение след прогнозите за студено време по североизточното крайбрежие на САЩ и информация за теч в петролопровод в Нигерия.

Добре представящия се американски фондов пазар през последните два дни също повлия на търсенето на суров петрол. След световния пазарен срив през последните няколко дни инвеститори продаваха петролни фючърси. Спадът на световните борси бе причина за притеснения у търговци за това дали световната икономика ще поддържа високо търсенето на петрол. С възстановяване на част от позициите си вчера и днес фондовите пазари дадоха рамо и на петролните.

Суровият петрол се търгуваше тази сутрин за 60.72 долара за барел, което е повишение с 3 цента спрямо предния ден (вчера той скочи 62 цента, или 1 на сто, до 60.69 долара за барел). Брентът в Лондон се повиши със 7 цента до 61.46 долара за барел.

„С растящите цени на американските акции търсенето на бензин ще бъде повече от предлагането“ , коментира пред Bloomberg Чикако Иноуе, брокер на фючърси в Тайхеио Бусан в Токио.

Според Кен Рийвс, метеоролог в AccuWeather, Пенсилвания, студеното време по северните части на Америка ще се задържи и през следващите дни. Това ще е предпоставка и за високо търсене на нефт за отопление през идните дни.

Около 80 на сто от американския североизток се отоплява на нефт. Така студеното време обикновено предполага и завишено търсене на горивото. Bloomberg съобщи, че доставките на петрол в тази част на Америка ще скочат с около 13 на сто.

Междувременно Royal Dutch Shell Plc обяви, че петролен теч в Нигерия е причинил намаляване на производството на петрол със 187 000 барела на ден. От Shell, които са най-големият производител на петрол в Нигерия, съобщиха, че не знаят кое е причинило теча. Говорителят на компанията допълни обаче, че Shell няма да спира доставките си.

Shell има законното право да обяви „форс мажор“, легална провизия, която спира доставките на петрол, ако местната ситуация налага това и е извън контрола на компанията. Досега на Shell се е налагало да свива производството си с около 500 000 барела на ден заради атаки по петролопроводите от въоръжени групи в Нигерия.

Миналия месец Нигерия произвеждаше 2.18 млн. барела на ден.

Страните членки на ОПЕК, които произвеждат 40 на сто от световния петрол, най-вероятно няма да намалят производствената квота. Това каза петролният министър на Алжир на 3 март. Обикновено ОПЕК намалява производствената квота, когато цената на суровия петрол падне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *