Суровият петрол отново мина 60 долара

Цената на петрола приключи деня с повишение на нюйоркската борса, след като бяха изнесени данни за спад в запасите на петролни продукти в САЩ.

В Ню Йорк барелът суров петрол с доставка през февруари добави към стойността си 50 цента до 60,32 долара. В Лондон цената на Брента се покачи с 43 цента, приключвайки сесията на ниво от 58,07 долара.

Ръстът на пазара се дължи най-вече на данните за запасите от дестилирани горива и бензин в САЩ през изминалата седмица, смятат анализатори. Запасите от бензин са регистрирали спад от 1,2 млн. барела, а в същото време търсенето през последните четири седмици е с 1% над нивото от преди година.

Цената на галон бензин се повиши с близо 6 цента до 1,6524 долара на NYMEX.

Търсенето на дестилирани горива, в които се включват отоплителното гориво и дизелът, е с 5,2% по-високо от същия период на 2004 г.

Запасите от тези продукти са намалели с 900 000 барела, което е малко над предвижданото и се дължи на студеното време в много райони на САЩ през последните две седмици.

Запасите от суров петрол, от своя страна, са се повишили със 100 000 барела.

Анализатори очакват търсенето да спадне през следващите седмици, тъй като температурите в САЩ са се повишили и се очаква да останат по-високи от нормалното за периода до март в повечето райони на страната.

Запасите от природен газ също са намалели. Въпреки това суровината загуби 41,4 цента от стойността си до 11,223 долара за MBtu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *