Суровият петрол поевтинял с 20%, горивата – с 5-7%

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20 на сто, което се е отразило с 5-7 процента намаление на средните цени на дребно у нас.Това каза в интервю за БТА Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.

По думите мупоевтиняването на горивата у нас е логично, с оглед на факта, че суровината представлява едва 22-25 процента от крайната стойност на продавания на колонките продукт.
Най-голямата част представляват акцизи и ДДС – около 50-52%, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена, посочи Бенчев.

Сериозният спад под 40 долара за барел от сорта „Брент“ се случи през изминалата седмица и началото на тази. В този смисъл е рано все още той да се отрази върху цените на дребно, тенденцията за спад трябва да е сериозна, а не временна, отбеляза експертът на БПГА.

В ценообразуването влиянието на нефтопреработката е между 6 и 7 на сто, на маркетинга и дистрибуцията – 12-14 на сто, а печалбата на компаниите – между 0,7 и 1 на сто от цената за литър гориво, коментира той.

Според експерта през следващата година е твърде вероятно да се наблюдават цени близки до настоящите нива, т.е. около40-47 долара за барелот сорта „Брент“, чиято цена е и основен ценообразуващ фактор при търговията на суров петрол в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *