Суровият петрол се закрепи около 81 долара за барел

Цената на лекия суров West Texas Intermediate(WTI) пое рязко надолу в края на миналата седмица, спадайки с повече от 1% по време на търговията на Wall Street и закрепяйки се около 81 долара за барел.

„Черното злато“ с доставка през декември поевтиня с 1,1% до 81,19 долара за барелв относително ниско волатилна сесия. Пазарът бе напът да се разтърси след новината, че Саудитска Арабия може да свие производството си, за да подкрепи цените, но впоследствие информация се оказа невярна.

По-рано през седмицата петролът поскъпна също заради спекулациите, че най-големият на суровината в рамките на ОПЕК ще ограничи международните си доставки и ще остави по-голяма част от производството си за вътрешна консумация.

В интерес на истината „саудитците повишиха производството, така че няма сигнал, че те са променили поведението си, за да избутат цените обратно нагоре“, каза Бярне Шиелдроп, главен стоков анализатор в SEB AB в Осло.

Напоследък петролът навлезе в мечи пазар поради загрижеността за глобалното свръхпредлагане. В САЩ запасите от WTI се увеличиха с 7,1 млн. барела до общо 377,68 млн. барела в седемте дни, приключващи на 17 октомври. Ръстът надхвърли повече от двойно очакваното от пазара увеличение от 2,7 млн. барела.

Доставките в разпределителния център в Кушинг, Оклахома, пък се увеличиха с 953 000 до 20,6 млн. през седмицата.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ(Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 21 октомври. Нетните залози достигнаха 186 774 договора в сравнение с 176 671 в предходната седмица.

Същевременно в Лондонбрентът с доставка през декември поевтиня с 0,81% в ​​петък, за да се установи на 86,13 долара за барел. За седмицата цената на актива спадна минимално с 0,03%.

По този начинспредът между брента и WTI достигна 4,94 долара, спадайки под 5 долара за първипътот средата на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *