Суровото мляко достигна европейски цени

С 20-30% се е повишила цената на качественото сурово краве мляко през август и септември, спрямо предходните месеци на тази година. Това каза пред агенция Фокус председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. В момента суровото мляко първа категория се предлага на европейски цени от 55 до 70 ст. за литър.
Председателят на асоциацията каза, че въпреки мерките на НВМС за повишаване на качеството на продуктите, на пазара продължават да се търсят млечни стоки с растителни мазнини, защото покупателната способност на българите остава ниска.
“Консуматорът не спира да ги купува, въпреки че е информиран. Доскоро еднозначно се хвърляше вината върху преработвателя, че едва ли не той е причината това нещо да го има на пазара и че иначе клиентите нямало да го купуват. Ето, сега потребителите са достатъчно информирани и въпреки това ги купуват“, коментира той.
На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС, същото се отнася и за бялото саламурено сирене, според Зоров.
“Никой от колегите не съм виждал да е пуснал мляко по БДС“, каза той. В същото време са се увеличили произвежданите млечни продукти с по-добро качество, т.е. без растителни мазнини като палмово масло и с по-малко сухо мляко до 20-30%.
Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини обаче не намалява.
Според Зоров сухото мляко и растителната мазнина не трябва да се сравняват, тъй като е все едно да се съпоставя трабант с ролс ройс.
“Сухото мляко е произведено от качествено сурово краве мляко, а растителната мазнина няма нищо животинско в нея“, коментира още Зоров.
Зоров посочи, че има преработватели, които злоупотребяват като влагат по-големи количества сухо мляко и над заложеното количество от НВСМ. Тогава се налага да се направи допълнително омасляване, което няма как да е нормално.
Българското мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, продължава да не достига. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария. От друга страна обаче на пазара в момента се реализират като количества по-малко млечни продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *