Сушата може да извади Румъния от Топ 5 за пшеницата в ЕС

Фермерите в северната ни съседка продължават да се жалват от силната суша в страната, като в някои региони не е падал дъжд от няколко месеца, пише Farmer.bg.
В момента най-много страдат посевите с царевица. Особено силен е недостигът на влага в южните и югоизточните части на страната, но положението в северните региони също предизвиква опасения за бъдещата реколта.

Настоящите прогнози на американското министерство на селското стопанство за пшеницата в Румъния сочат засети 1,95 млн. хектара при 2 млн. хектара през предходния селскостопански сезон, добиви от 3,44 тона на хектар и обща реколта от 6,7 млн. тона спрямо 7,4 млн. тона през миналата година.

Това означава, че в класацията на най-големите производители на пшеница в Европейския съюз Румъния може да падне на 6-то място, отстъпвайки 5-тата позиция на Италия, където се очаква реколта от 7,1 млн. тона.

Има и още по-песимистично настроени анализатори, отчитайки силното засушаване – те предвиждат реколта от 6,6 млн. тона пшеница в Румъния при добиви от 3,14 тона от хектар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *