Суша, дървеница и бавни чиновници заплашвали житната реколта

За спешна среща с премиера апелира Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите на разширеното заседание на организацията в Разград. Декларация с исканията си земеделците ще връчат на Сергей Станишев утре по време на посещението му в Добруджанския земеделски институт.

До 10 юни земеделците искат среща с премиера, за да представят пред него актуалните проблеми на сектора. Сред исканията им е създаване на смесени комисии от експерти от земеделското министерство и от неправителствени организации, които да обследват периодично посевите, заплашени от суша. В някои от районите на страната не е валял дъжд от средата на март и реколтата ще е наполовина на миналогодишната, съобщиха членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Най-тежко е положението в областите Хасково, Монтана, Ямбол, Стара Загора, Бургас, Варна. След установяване на пораженията ще може да се иска подпомагане от Европейската комисия, обясниха земеделците. Те обявиха още, че нивите с пшеница са нападнати и от житна дървеница.

Пред премиера те ще поставят за втори път и проблемите със сроковете за одобряване и кандидатстване по Програмата за развитие на селските региони. Споразумение за съкращаване на сроковете е подписано преди година, тази договорка обаче не е спазена и много проекти чакат по 10 месеца одобрение.

Земеделците искат още регламент за кандидатстване за кредит от търговските банки срещу субсидия за единица площ, както и размера и датата за кандидатстване в банките. Настояват и за изработване на нови правила за възстановяване на акциза върху горивата за следващата година.

От Станишев ще очакват и информация дали Европейската комисия е нотифицирала видове и размери държавна помощ за българското земеделие за периода 2010-2013 г. Тяхното предложение е годишно националните доплащания за единица площ да са 600 млн. лв., заяви председателят на асоциацията Радослав Христов.

Земеделците искат още да се предвидят 200 млн. евро за компенсации за природни бедствия, както и 500 млн. евро за производство на качествени продукти и 50 млн. евро за реклама на селскостопански продукти, специфични за България, като киселото мляко и бялото саламурено сирене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *