Счетоводни и данъчни ефекти от придобиване на дълготрайни активи, финансирано със средства от европейски фондове

От счетоводна гледна точка съществуват два подхода на отчитане – брутен и нетен. Ако дружеството прилага МСФО, може да избере един от двата подхода. При прилагане на НСФОМСП може да се ползва само брутният подход.
По-долу ще дадем пример, при който е закупен актив на стойност 100, финансиран с 60% собствени средства и 40% европейско финансиране. Определеният полезен живот на актива е 10 г., съответно счетоводната амортизационна норма е 10%.
Брутен подход
Активът се признава по пълната си стойност, а финансирането се отчита като Приходи за бъдещи периоди/Финансирания (Пасивна сметка). Признават се пропорционално текущи приходи от финансиране за периода на амортизиране на актива.
Счетоводни операции:
– придобиване на актива Дт Актив – 100 Кт Доставчици/Пари – 100
– получаване на финансиранетоДт Пари – 40 Кт Финансиране – 40
– амортизация за първата годинаДт Разходи за амортизация – 10 Кт Натрупана амортизация – 10
– признаване на приходи от финансиране за първата годинаДт Финансиране – 4 Кт Приходи от финансиране – 4
Нетен подход
Активът се признава по реалната стойност на разноските по закупуването му, без да се взема под внимание финансирането. По такъв начин се отчитат и по-ниски амортизационни разходи, но не се отчитат и приходи от финансиране. Крайният ефект върху общия финансов резултат от прилагането на двата подхода е идентичен на брутния подход.
Счетоводни операции:
– придобиване на активаДт Актив – 60Дт Вземания по финансиране – 40 Кт Доставчици/Пари – 100
– получаване на финансиранетоДт Пари – 40 Кт Вземания по финансиране – 40
– амортизация за първата годинаДт Разходи за амортизация – 6 Кт Натрупана амортизация – 6
Данъчни ефекти
За данъчни цели по ЗКПО активът се води в данъчния амортизационен план с амортизируема стойност 60, т.е. намалена със стойността на финансирането (както е при нетния подход), независимо от прилагания счетоводен подход. Тук ЗКПО е напълно неутрален и на данъчно задължените лица винаги ще се признава един и същ размер на данъчни разходи (след евентуални преобразувания в ГДД).
Ако прилагате брутния подход, в ГДД намалявате финансовия си резултат със стойността на отчетените приходи от финансирания. Както обикновено, счетоводните разходи за амортизации са в увеличение, а данъчните амортизации в намаление на финансовия резултат при преобразуването.

Калин Донев, експерт данъци и методология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *