Събота, работен ден. В офиса се затъпявало

Днес, 14 март, е нормален работен ден след 4-те почивни дни от 28 февруари до 3 март, включително.
Разместване на работни и почивни дни ще има също около 1 май и Гергьовден – 4 и 5 май (понеделник и вторник) са обявени за почивни дни, които ще се отработват на 16 и 30 май. Почивен ден е и 21 септември (понеделник), а съботата след него – 26 септември, ще се работи.
Дълги години екип от финландски учени изследвали над 2000 държавни служители във Великобритания, и стигнали до извода, че многото часове, прекарани в офиса, повишават риска от нервни разстройства и дори могат да доведат до слабоумие, съобщи неотдавна Би Би Си, цитирана от СЕГА. От резултатите става ясно, че умствените способности на хората, които работят повече от 55 часа на седмица, затворени в едно помещение, са по-ниски от тези на колегите им, които не се претоварват. Според професор Кери Купър от университета в Ланкастър работодателите трябвало да проумеят, че дългият работен ден не довежда до по-добри резултати, а вреди на работния процес.
Служителите, участвали в изследването, са преминали през 5 различни теста за умствени способности, като са ги правели през различни години – 1997, 1999, 2002 и 2004 г. Тези от тях, които оставали в офиса в извънработно време, за да свършат допълнителни задачи, дали най-слаби резултати. Словесният им запас и умението им да се аргументират били значително намалени.
“Работодателите трябва да проумеят, че извънредният труд всъщност вреди на фирмата в дългосрочен план. Много е важно да се спазва правилното съотношение между работа и почивка“, категоричен е професор Купър. Но отбелязва скептично, че в условията на криза хората все по-дълго се задържали на работното си място от страх да не ги уволнят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *