Съветите на Енерго-Про за пестене на енергия

Електроразпределителното дружество Енерго-Про стартира информационна кампания сред своите клиенти за пестене на ток. Чрез поредица от подбрани съвети компанията смята, че може да помогне на своите клиенти да оптимизират разходите си, като използват ефективно електроуредите у дома си.

 

Според статистически данни, 31% от използваното количество електроенергия в домакинството се използва за отопление , по 12% са разходите за охлаждане с климатици и за затопляне на вода за къпане, за осветление 11%, за компютри и друга електроника – 9%, колкото са разходите и за други домакински уреди, за хладилници и фризери – 8%, други – 8%. „Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред най-актуалните и Енерго-Про дава няколко препоръки за ефикасното отопление на помещенията, като първата е отоплителните тела да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите трябва да е съобразена с размера на помещението. През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта най-много с 5 °C пести значително количество енергия, твърдят специалистите. Не е препоръчително да се преграждат уредите за отопление с мебели, нито да се покриват с дрехи за сушене, защото така се губи до 20% от топлоенергията. В студените месеци да не оставят отворени врати към помещения, които не се нуждаят от отопление. Добре е уредите да имат вграден термостат за поддържане на стайната температура. За да спестите електроенергия, без да нарушите комфорта си, управлявайте отоплителната инсталация, според външната температура и използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, съветват още специалистите. Чрез леко намаляване на температурата в някои от стаите, също можете да се пести енергия. Намаление от 1°C осигурява до 6% спестена енергия. Препоръчителната стайна температура във всяка стая е различна, като във всекидневната трябва да е средно около 20°C, в спалнята 16 – 17°C, в детската стая – около 20°C, в банята – 22°C, в кухнята – 18°C, тъй като при готвене също се отделя топлина.
Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си, съветват още от Енерго-Про, като при отсъствие от дома до 2 дни, уредите трябва да се нагласят на температурата от 15 °C, а при по-дълго отсъствие – на 12 °C или да се настроят термостатните вентили на функцията за защита от замръзване, информира monitor.bg.

За да ни е топлп през зимата трябва да се проветрява редовно, но за кратко, с широко отворени врати и прозорци, като така се запазва топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. Освен това, прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре. За eфективната работа на климатика има значение неговото разположение в помещението, режима, в който работи и температурата, която се поддържа. Въздушните филтри трябва да се проверяват и почистват, защото замърсяванията затрудняват работата на уреда и водят до по-голям разход на енергия. Така със следенето на работата на отоплителните уреди и избягването на излишния разход на електроенергия в дома ще се стигне и до намаляване на сметките за ток, гарантират от Енерго-Про.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *