Съветник на Обама номиниран за главен икономист на МВФ

Американецът Морис Обстфелд, който е един от финансовите съветници на президента Барак Обама, бе номинран за главен икономист на МВФ.Това предаде АФП.

Той е професор в университета „Бъркли“ в Западна Калифорния, специалист по международна икономика и ще смени от началото на септември французина Оливие Бланшар, който заема този пост от септември 2008 г. Обстфелд се присъедини към екипа икономически съветници на Обама през юни 2014 г. На него се пада тежката задача да контролира спасителния план за Гърция, към който се присъедини от 2010 г. и МВФ наред с Европейската комисия и Европейската централна банка.

63-годишният икономист е бил съветник към японската централна банка и е работил по въпроси като дефицитите и притока на капитали Европа. В статия от 2014 г. той обяснява, че раждането на еврото създава ситуация, при която да се дават земи на страни от периферията на еврозоната като Гърция, е „изключително атрактивно“ за банките от „твърдото ядро“ на региона. „Тази схема създаде декора за дяволския порочен кръг /на задлъжняване/ между банките и държавите, който бе мощен двигател на неотдавнашната криза в еврозоната“, пише той в статията си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *