Съветът на ЕС и ЕП без споразумение за бюджет 2015

Правителствата на 28-те страни членки на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение с Европейския парламент относно бюджета за 2015 г. Късно снощи изтече 21-дневният срок, в който трябваше да бъде постигнато финално споразумение в рамките на т.нар. „помирителен комитет“. Това означава, че бюджетната процедура ще започне отначало с ново предложение от страна на Европейската комисия.

Съветът на ЕС, в който са представени страните членки, смята, че плащанията по бюджета трябва да са в размер на 140,55 млрд. евро, което е с 3,7% повече спрямо миналата година. Европейският парламент пък иска увеличение с 8,1% в сравнение с 2014 г. до 146,42 млрд. евро. Ако и новият кръг преговори бъде безуспешен, ЕС ще трябва да харчи по 1/12 от настоящия си бюджет на месец, докато не бъде постигнато съгласие.

След края на помирителния комитет от Съветът на ЕС заявиха, че въпреки липсата на споразумение, различията между двете институции са били редуцирани, което дава по-добра база за новия кръг преговори.

„Днес не спечелихме състезанието с часовника. Но помирителните преговори ни позволиха да стесним дупката в различията помежду ни, което трябва да ни позволи да продължим преговорите на база на ново предложение от Комисията“, заяви италианският финансов министър Енрико Занети. В момента Италия изпълнява ролята на председател на Съвета на ЕС.

Освен за следващия бюджет, двете институции трябва да постигнат споразумение и относно неизпълнените плащания за тази година.

„Трябва да намерим конкретен отговор на проблема с неосъществените плащания, които се трупат в Комисията“, коментира френският евродепутат Жан Артюс, цитиран от „Дойче Веле“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *