Съветът по европейски въпроси ще проведе днес първото си открито заседание

Съветът по европейски въпроси (СЕВ) ще проведе в Министерския съвет редовното си 181-во заседание, което ще бъде открито и за журналисти.
СЕВ ще разгледа Законодателен пакет за изграждане на финансова надзорна рамка на ЕС и за създаването на три нови европейски надзорни органи на съюза. Това са Европейският банков орган, Европейски орган за ценни книжа и пазари и Европейски орган за застраховане и професионално и пенсионно осигуряване. Законодателният пакет има за цел да укрепи европейските надзорни функции за по-висока защита на гражданите и възстановяване на доверието във финансовата система на Европейския съюз в условия на криза. Очаква се новите финансови надзорни органи на ЕС да гарантират финансовата стабилност и защитата на потребителите на финансови услуги в съюза.
Съветът по европейски въпроси ще обсъди позициите на България за участие в предстоящото на 16 и 17 ноември заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС, за частта „Външни отношения” по точката за „Световната търговска организация, многостранната търговска система и обща икономическа обстановка”.
СЕВ ще разгледа и позицията ни относно политиката за развитие, по която към 2010 г. България трябва да отделя до 0.17 на сто от брутния си национален доход като държава-членка на ЕС и донор на помощи за развитие.
В дневния ред на Съвета е и отчетът за месец октомври по Плана за действие за 2009 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *