Съвременната гръцка драма

Първият ден на Европейския съвет в Брюксел показа, че ЕС засега няма готовност да отпусне финансова помощ на Гърция, предаде ИТАР-ТАСС.
По думите на шведския премиер Фредрик Рейнфелд финансовото състояние на Гърция е „вътрешен проблем, за решаването на който трябва да се вземат вътрешни решения“.
„Гърция първо трябва сама да предприеме правилните стъпки“, посочи германският финансов министър Волфганг Шойбле. Лидерите на ЕС обаче опровергаха опасенията, че Гърция се е запътила към банкрут. „Има някои предположения, че страната е пред банкрут, но аз лично не съм забелязал подобно нещо“, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.
Безпокойството във връзка с държавните финанси на Гърция нарасна, след като новото правителство на Георгиос Папандреу обяви, че тази година бюджетният дефицит ще бъде много по-висок от очакваното и ще достигне около 12,7 процента от БВП на страната – много над 3-процентния праг, определен от ЕС, и с 6 процента повече от предишните прогнози.
Темата е широко коментирана от всички водещи медии.
„Европа, помощ“, под това заглавие германският „Тагесшпигел“ пише на първа страница, че „гърците живеят в несигурност, държавата им се движи на ръба на банкрута, а европейските партньори стават все по-нервни“.
Италианският „Република“ обявява, че в ход е операция за „спасяването на Гърция“ под егидата на Г-2, тоест на САЩ и Китай.
„Гръцката криза щеше да стигне до трагедия, ако страната не бе защитена от еврото, тази защита обаче не е безгранична“, изтъква вестникът
Френският „Либерасион“ описва един „катастрофален сценарий“ за Гърция, като предрича, че е възможно Атина да бъде извадена от еврозоната през март 2010 г. „За да може кабинетът Папандреу да избегне падането от власт, то прибягва до националистически прийоми, като обявява завръщане на драхмата“. „Гърция би се превърнала в един държавен Леман Брадър“, пише вестникът, като подчертава, че за повечето икономисти и политици вероятността от банкрут на Гърция е минимална“.
„Гардиън“ преценява, че ситуацията в Гърция може да се окаже предвестник за бум на дълговете в целия свят. Френският „Монд“ се спира на липсата на надеждност и достоверност на статистическите данни, обявени от Гърция за състоянието на нейната икономика, като посочва, че те са обяснение за възникналата криза на доверие на пазарите към нея.
Гръцкият в. „Вима“ пише, че икономическият екип на правителството обсъждал възможност „да замрази“ за три години заплатите в държавните служители и еудновременно с това драстично да ореже множеството добавки, давани на чиновниците.
Повечето гърци обаче не вярват, че страната им може да банкрутира заради високата си задлъжнялост, показва проучване на социологическата агенция MRB, което днес поместват всички вестници. На въпрос доколко е вероятно Гърция да обяви банкрут, 57,5 на сто от запитаните гърци дават отрицателен отговор, 34,5 на сто са на противното мнение, 6,5 на сто заявяват, че не са информирани, а 1,5 на сто отговарят, че не знаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *