Съгласие за реформи в Гърция

Още вчера Пападимос и лидерите на трите основни партии в Гърция успяха да се договорят за допълнителните орязвания на бюджета, които са равни на 1,5% от гръцкия БВП.
Днес гръцките лидери трябваше да се споразумеят за рамка, която да установява условията за рекапитализация на банките в страната, които са крайно затруднени от голямото количество гръцки облигации в портфолиото си. Освен това на дневен ред бяха и въпроси като устойчивостта на пенсионните фондове и намаляването на заплатите в публичния сектор.
По-рано през деня стана ясно, че преговорите между Гърция и нейните кредитори за предотвратяване на фалит на страната през март са прехвърлили всички предвидени срокове. За това предупреди говорителят на Еврокомисията по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алтафаж, цитиран от AFP.
„Истината е, че вече сме изпуснали сроковете“, заяви Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, като допълни, че „топката е в полето на гръцките власти“. „Надявахме се, че необходимите решения ще бъдат взети най-късно в края на миналата седмица, и че можеше да има среща на Еврогрупата“, на която да бъдат одобрени, допълни той.
От Атина отрекоха, че ЕС им е дал срок да решат за условията по втория помощен пакет до днес. Реално ПАСОК и „Нова демокрация“ все още не са постигнали съгласие за необходимите мерки за публичния сектор, които са условие за новия европейски заем.Реално Гърция има срок да реши до следващата среща на финансовите министри на страните от еврозоната. Все още обаче не е ясно кога ще се състои тя, като очакванията са събитието да се проведе през тази седмица, най-вероятно утре (7 февруари).
Освен това Гърция отново ще продължи преговорите с частните си кредитори, като на масата стоят следните условия – 70% опрощаване на гръцкия дълг от големите чуждестранни финансови институции, които държат гръцки облигации и доходност по оставащия дълг от не повече от 3,5%. Очаква се официално предложение от страна на Атина да бъде обявено на 13 февруари.
Гърция трябва да се договори с частните си кредитори преди 20 март, тъй като тогава трябва да покрие задължения по своите облигации на стойност 14,5 млрд. евро.Същевременно двата най-големи профсъюза в Гърция ADEDY и GSEE обявиха, че от утре (7 февруари) ще има общонационална стачка в страната. И двата профсъюза са против допълнителните бюджетни реформи в замяна на помощта от Европа.
В същото време международната рейтингова агенция Fitch очаква, че Гърция ще пристъпи към координирано преструктуриране на своя дълг, предаде радио Атина.  В свой анализ обаче рейтинговата агенция съвсем не изключва некоординиран фалит на Гърция и излизане на страната от еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *