Съдебната реформа е договорена, но с компромиси.

Независимост на съда, повече правомощия за съдебния инспекторат, малко повече отчетност за главния прокурор и достъп на гражданите до Конституционния съд, но не през съдилищата – какъвто бе първоначалният план, а през адвокатурата. Това е крайният резултат – „историческият компромис“, както един от лидерите на РБ Радан Кънев го описа, постигнат между основните партии по въпроса за промяната на конституцията. Четири дни след началото на интензивни преговори и политически совалки всички партии без БСП и „Атака“ успяха да се обединят около трети вариант на законопроект на конституционните промени в четвъртък. Той ще бъде внесен в парламента в петък, а първоначално внесеният от управляващите вариант няма да бъде гласуван. Новината бе обявена в ранния следобед след заседание на председателския съвет, предшествано от среща между съпредседателя на РБ Радан Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан.

Първите оценки за постигнатото са колебливи и варират от по-скоро поражение за реформаторите, които са направили повече като брой отстъпки пред ДПС, до все пак победа, защото успяха да удържат най-важната промяна – ефективното разделяне на ВСС, която трябва да гарантира независимостта на съда. Със сигурност обаче блокът няма да излезе без рани от тази битка, която всъщност едва сега започва. Засега факт е само, че „има 160 депутати, които да подкрепят конституционните промени за съдебната реформа“, както съобщи Радан Кънев, и така се гарантира някакъв старт на съдебната реформа.

План В

Новият вариант включва трите поправки, по които партиите се обединиха още през седмицата – разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска; засилване на ролята на инспектората на съвета и правомощието на адвокатурата да сезира Конституционния съд.От законопроекта, с който „Капитал“ разполага, става ясно, че в него е останал текстът от първоначалния вариант за разпределението на професионалната и парламентарната квота в двете колегии на ВСС – в съдийската мнозинство ще имат съдиите, избирани от съдии (8:5), а в прокурорската ще има паритет между избраните от парламента и избраните пряко (6:6). Именно срещу това положение имаше остри възражения от страна на ДПС. Движението настоя в сряда разпределението в прокурорската колегия да се промени, така че мнозинство да имат пряко избраните членове. Тази доминация гарантираше безконтролността и безотчетността на прокуратурата.

В същото време Лютви Местан поиска и с една бройка да се завиши и парламентарната квота в съдийската колегия, което пък засилва политическото влияние върху съда.Въпреки че Борисов и ГЕРБ, както и по-голямата част от останалите партии приеха това предложение, реформаторите се обявиха против и се превърнаха в основната пречка пред договарянето на „реформа“, която удовлетворява почти всички искания на ДПС. Очевидно в третия вариант РБ са успели да отстоят първоначалното предложение кои да могат да сезират Конституционния съд. В първоначалния вариант това трябваше да могат да правят всички съдилища и адвокатурата. В крайния вариант е останал само Висшият адвокатски съвет.

Историческият компромис

Видимо доволен след срещата, лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че „за всички привърженици на съдебната реформа това е изумителен неочакван успех“. В отговор на въпрос дали трудно е убедил партньорите си от Реформаторския блок да направят компромисите Кънев каза, че трудно е убедил лидера на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че заедно с хора от партията на Меглена Кунева са водили неколкократни преговори по конституционните промени, като на последвалото кратко заседание на групата били представени резултатите от преговорите. И имало преобладаващо, ако не и единодушно мнение, че става дума за „успех на преговорите далеч отвъд очакванията“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ каза, че правосъдният министър Христо Иванов категорично стои зад обявените днес промени в конституцията. Попитан дали това не е имитация на съдебна реформа, Радан Кънев заяви, че това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. От движение „България на гражданите“ изпратиха съобщение до медиите с коментар на постигнатото споразумение. „ДБГ отчита, че предложеният нов проект за промени в конституцията на страната не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но го оценява като стъпка в правилна посока“, се казва в становището.

Какво следва

Новият законопроект ще бъде внесен най-вероятно в петък в Народното събрание, като имало шанс, че ще бъдат осигурени подписите на над 180 народни представители. Според конституцията новият проект трябва да бъде разгледан най-рано един и не по-късно от три месеца след внасянето му. Така евентуалното гласуване на новите промени на първо четене може да стане най-рано в края на парламентарната ваканция през август или в началото на септември, а приемането им – по-късно през септември.

Между първо и второ четене обаче ще се иска тълкувателно становище на Конституционния съд дали промените, които касаят ВСС, са допустими – това беше едно от условията на ДПС, за да дадат гласовете си в подкрепа на реформата. Ако КС се произнесе негативно, то острието на реформата ще бъде пречупено. Именно тази „вратичка“, която ДПС оставя, поставя под съмнение успеха на преговорите за конституционните промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *