Съдебният съвет ще раздава бонуси и тази година

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши и тази година, както миналата, да има награди за цялостен принос.
Парите ще бъдат определяни от всеки ръководител за подчинените му, предаде БТА. Допълнителен бонус ще има само за звената, които имат икономии повече от приходите.

Темата пред съвета повдигна председателят на ВКС Лазар Груев, според когото не е нужно началниците да трябва да си измислят индивидуални награди, за да могат да раздадат допълнително пари в края на годината. По думите на Груев решението на ВСС от днес засяга и самия съвет.

Така, с друго решение от днес, всички инспектори и по-голямата част от експертите в Инспектората към ВСС ще бъдат наградени. Максимумът, който могат да получат, е по още една основна заплата. Този принцип важи и за цялата съдебна система.

Миналата година първоначално магистратите си гласуваха бонуси от две заплати и първоначално финансовият министър Симеон Дянков спря парите. След като избухна скандал и срещу него беше заведен иск във Върховния административен съд, в крайна сметкасумата беше отпусната, макар и със закъснение.

„Тази година няма да има пари за повече от 1 допълнителна заплата“, коментира след заседанието членът на ВСС Петър Стоянов, цитиран от „Медиапул“. Той обясни, че много от сградите на съдебната власт се нуждаят от спешни ремонти, които са глътнали значителна част от допълнителните приходи в бюджета.

Междувременно днес ВСС уволни дисциплинарно последния магистрат, засечен в контакти с Красьо Черния, за когото се твърди, че лобирал срещу заплащане в съдебната система. Бившият член на съвета Иван Димов бе уволнен от поста съдия в окръжния съд в Сливен заради уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на етични кодекс на магистратите.
15 от членовете на съвета гласуваха „за“ уволнението на Иван Димов, двама бяха „против“, а петима се въздържаха.
След скандала той само подаде оставка като член на ВСС и се върна в система като редови съдия.

Всъщото време ВССизбраединодушно Величка Цанова за изпълняваща длъжността председател на Софийския градски съд. Тя ще заема поста до приключването на процедурата за избор на нов председател, след като досегашният – Георги Колев, бе избран за председател на Върховния административен съд. Днес той за пръв път участва в заседанието на ВСС като председател на ВАС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *