Съдия на абонамент

Между 4 и 10 юни в търговското отделение на най-големия съд в страната – Софийският градски (СГС), са били образувани 190 дела. Те са били разпределени между 22-мата съдии, които работят в отделението. За същия период в СГС са внесени четири молби и искания, директно свързани с шумната раздяла между банкера Цветан Василв и депутата от ДПС Делян Пеевски. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия – Румяна Ченалова. Четвъртото дело се пада на друг магистрат и подаденият иск е оттеглен още на следващия ден.
Съдебното измерение на конфликта Пеевски/Василев напомня за проблеми в системата за правораздаване, които са известни отдавна – все още неразбитите съмнения, че софтуерът за случайно разпределение, който Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи на всички съдилища в страната, допуска манипулации, без от това да остават следи. Или обяснено на прост език – позволява страните по делата да си избират удобен на тях съдия, който да реши в тяхна полза.

Войната в Булгартабак
Първото дело по спора, което е разпределено на съдия Румяна Ченалова, е по искова молба, подадена от изпълнителния директор на „Булгартабак холдинг“, с която се иска да бъде установено, че люксембургското дружество „Е. Миролио финанс“ СА (зад което седят интересите на Цветан Василев) не е акционер в холдинга. Няколко дни по-рано люксембургската фирма, която притежава 7.22% от „Булгартабак“ е предложила допълнителни точки в обявеното общо събрание на дружеството – нови членове на съвета на директорите, разпределяне на дивидента и ревизия на счетоводната документация на дружеството. С исковата си молба „Булгартабак“ на практика цели да блокира допълването на дневния ред. И успява – съдия Ченалова спира регистърното производствo до приключване на делото по същество. След няколко дни „Е. Миролиио финанс“ СА подава ново искане до Агенцията до вписванията. Следва нова жалба на „Булгартабак“ (виж стр. 31) с искане за спиране на вписването. Тя е разпределена пак на съдия Ченалова, която я уважава и спира вписването.
Тук въпросът е как е стигнала втората й молба на „Булгартабак“ пак до съдия Ченалова. Отговорът е, че тя не е заведена под ново дело, а е присъеденена по първото. Тук магистратите са разделени – дали фактът, че има висящ спор, означава, че съдията по него трябва да се произнася по всички молби. Други са на мнение, че този тип молби винаги се разпределят между дежурните съдии. От СГС казват, че при второто искане на „Булгартабак“ съдия Ченалова е била дежурна, защо тогава обаче не е образувано ново дело не става ясно.

Удар в сърцето на Цветан Василев
Седмица преди делата за „Булгартабак“ системата за случайно разпределение на делата праща отново при съдия Румяна Ченалова искането на „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ за откриване на производство по несъстоятелност на „Технологичен център – институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ и на единия от основните му акционери – офшорката EFV International Financial Ventures (44%), регистрирана на Британските Вирджински острови.
„Сиболе“ в момента е собственик на строителната компания „Техноекспортстрой“, която беше приватизирана през 2012 г. с кредит от КТБ. „Сиболе“ е собственост на офшорно (регистрирано в Панама дружество), като прокурист на българската фирма е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна. След раздора между Пеевски и Василев, според източници на „Капитал“, „Техноекспортстрой“ е останало при депутата от ДПС.
В искането за откриване на производството от „Сиболе“ искат от съда да наложи обезпечителни мерки, като запорира банковите сметки на двете фирми и назначи временен синдик. Съдия Румяна Ченалова уважава изцяло искането, с меко казано спорни мотиви. Без счетоводна експертиза тя приема на доверие тезата на „Сиболе“, че EFV му дължи 14.5 млн. евро, което вземане е придобито на 2 юни от ТЦ-ИМЕ. То произтича от вече развален договор за поръчка от 2012 г., чрез който „Техноекспортстрой“ е възложил на ТЦ-ИМЕ да идентифицира потенциални инвестиционни възможности, а EFV да осигури придобиването на 50% от капитала на кипърското дружество „Haggarli Investments Ltd.“.
За да се мотивира, че има опасност за кредитора, съдът се съгласява с тезата му, че EFV превежда на ТЦ-ИМЕ „значителни парични суми от порядъка на няколко милиона на година, като плащанията се извършват периодично и без реални основания“ и че извършва кредитна дейност без лиценз с над половин милиард лева вземания по търговски и други заеми.
Съдия Ченалова отива по-далеч, като се мотивира с практиката на Съда на ЕС, приема като доказан факта, че центърът на основен интерес на офшорното дружество е в България, т.е. СГС, а не Съдът на Източните Кариби е компетентен да разглежда искането за насъстоятелност.
Въпреки че съдия Ченалова признава, че на този етап няма „експертиза, която да установи обективния факт на недобро влошено финансово състояние на длъжниците“, тя приема твърдението на „Сиболе“, че е налице „сериозно задължение“, което е достатъчно основание искането за налагането на обезпечителни мерки да бъде уважено.
Встрани от факта, че съдия Ченалова приема, че Британските вирджински острови са в юрисдикцията на СГС, че без експертиза стига до заключението, че „ТЦ-ИМЕ“ не е в добро състояние, тя прави и друго съмнително действие – назначава един и същ временен синдик както на ТЦ-ИМЕ, така и на EFV, въпреки че те очевидно са с противоречиви интереси. Любопитен факт е, че назначеният от съдия Ченалова синдик – Даниела Куцева, ще получава възнаграждение от по 5000 лева на месеца – сума, която юристи определиха като завишена.

И още едно дело
Третото дело от конфликта Пеевски-Василев, което е разпределено при съдия Ченалова, е на две седмици. Става дума за иск, заведен от близката до Пеевски „Промишлено строителство-холдинг“ ЕАД срещу „Корект фарм“ ЕООД, през която Василев участва в собствеността на „Петрол“ АД. Какъв е предметът на иска не е ясно. През седмицата изпълнителният директор на „Водстрой 98“ (фирма, която по думите на Цветан Василев е контролирана от Пеевски) – Иван Мирински, цитиран от агенция „Пик“, каза, че е бил принуден да изтегли кредит през „Промишлено строителство – холдинг“ в размер на 14 000 000 евро, който по думите му е бил „усвоен и изцяло преведен на свързаните с г-н Василев и КТБ компании „Евробилд проект“ ЕООД, „Рауърт Овърсийз“ СА, „Корект Фарм“ ЕООД. В момента дружеството ми дължи на банката 10 000 000 евро, които са използвани от фирмите на г-н Василев. За обезпечение по кредита служат най-големите активи на дружеството ми „Промишлено-строителство холдинг“ ЕАД. По този начин г-н Василев работи с всичките си корпоративни клиентиът, каза Мирински. По това дело съдия Ченалова все още няма произнасяния.
От СГС отговориха, че всички коментирани дела са били разпределени през системата за случайно разпределение на делата. Kаква е вероятността софтуера, за чиято проверка настояват и от ЕК, и от неправителствения сектор, да прати четири дела от спора Пеевски/Василев при един и същ (от 22-ма търговски съдии) преценете сами. Ето един жокер – през последните две седмици „Булгартабак“ завеждат още едно дело – срещу Корпоративна търговска банка. Делото обаче се пада при друг съдия. Искът е оттеглен още на следващия ден.

Коя е съдия Румяна Ченалова?

Това не е първият скандал, в който се замесва името на съдия Румяна Ченалова. Тя започва работата си в съдебната система като прокурор, като малко след това напуска, за да работи като адвокат до 2007 г., когато става съдия в Софийския градски съд. Там работи в наказателното отделение, където беше докладчик по ключови дела – тя оправда двойния убиец от дискотеката „Соло“ Илиян Тодоров (който впоследствие беше осъден, но избяга в чужбина, след като Ченалова отмени мярката му). През Ченалова мина делото за пране на пари от аферата САПАРД, по което подсъдими бяха Марио Николов и Людмил Стойков – като впоследствие стана ясно, че тя е била адвокат на един от свидетелите по делото.
През 2009 г. тя беше наказана заради това, че е контактувала с нарочения за лобист в съдебната система Красимир Георгиев – Красьо Черния. Румяна Ченалова продължава да гледа и мегаделото „Октопод“, по което е подсъдим Алексей Петров.
Тя беше преместена в търговското отделение на градския съд, където също се забърка в редица скандали.
Срещу нея има висящо дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет (ВСС), образувано заради течащото срещу нея разследване в Македония за източването на 2.5 милиона долара. То е пред решаване, като по последни данни от македонските служби са пристигнали нови документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *