Съдът иска данни за изборите от МВР и ГРАО

Съдебният състав е изискал от ЦИК да представи като доказателства образеца от бюлетината за гласуване, всички сигнали за гласуване с прозрачни бюлетини, както и данни за дописване на гласоподаватели в секционните протоколи.
Съдът иска и информация за случаи в страната, при които в обявения резултат от изборите за президент и вицепрезидент са включени само данни от компютърните разписки на ОИК, без в ЦИК да са били представени оригиналните секционни протоколи.
Ако такива случаи има, компютърните разписки да бъдат предоставени на Конституционния съд, пише в определението на магистратите.
В тридневен срок дирекция ГРАО трябва да представи данни за общия брой гласоподаватели, които са били заличени от избирателните списъци.
Вътрешният министър пък трябва да обясни въз основа на какви данни на МВР е било направено това.
Съдът конституира като заинтересувани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, Върховния административен съд, омбудсмана, Централната избирателна комисия, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Института за модерна политика, Института за развитие на публичната среда и Българския хелзинкски комитет.
Решението е подписано с особено мнение от съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова и Румен Ненков.
На 17 ноември, когато бе образувано делото, стана ясно, че за докладчици по него са определени съдиите Емилия Друмева, Благовест Пунев и Румен Ненков.
Емилия Друмева е съпруга на отстранения генерален директор на НДК  Христо Друмев.Румен Ненков пък е баща на депутата от парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *