Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части, съобщи БНР. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това. Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела.Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части.

Резултат с изображение за съдър на ес
 

Те са на „ЕВН България Топлофикация“ съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров. В делата Съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването, информира в.Монитор.

Магистратите приемат, че директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда – етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части.

Те могат да бъдат задължени да платят, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не са го използвали в своя апартамент.

Подадените от „ЕВН Топлофикация България“ искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.

 

 

financebg.com

 

One thought on “Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части

  • 30.01.2020 в 18:07
    Permalink

    Енергийното лоби на България превзе Съдът на Европейския съюз със безпрецедентна измама. Никой не е отказвал и няма да откаже плащането на разходи на топлинна енергия за общи части.
    Проблема се състои в това, че произвежданите и доставяни в абонатната станция количества се определят от вещ (чл. 4 от общите условия за продажба – „продовъчът е длъжен да доставя в абонатната станция топлинна енергия в съответствие с топлинните товари на сградните инсталации) и в зависимост от външните условия, съдържат до 80% количества за които няма купувач, определяни от власт, съд и монополист като количества за сградна инсталация.
    Българското лоби чрез генералния адвокат измами Съдът на Европейския съюз, като представи произведените и доставени в абонатната станция количества, за които няма купувач, като количества отдадени от общите чести, защото реално произведените количества за които няма купувач постъпват в сградната инсталация и се излъчват от нея.
    Сложността на материята топлина за нуждите на топлоснабдяването, дава възможност на недобросъвестни отговорни лица да си служат с измама, вместо да прекратят наложените чрез общите условия и доставката в абонатната станци произвол, измами, брутално беззаконие, корупция, робство, двоен стандарт и нарушаване на човешките права и да установят пазар на топлината и пазарни отношения между страните, опорочават и Европейските институции.
    Защо никой не поставя следните два въпроса, свързани с текста на чл.19, ал. 1, т. 2 от общите условия за продажба на топлинна енергия:
    -“ 2.Продавачът е длъжен да: поддържа параметрите на топлоносителя, съгласно хидравличния режим и температурния график на топлопренодсната мрежа“ – следните два въпроса:
    1. Защо не поддържа параметрите на топлоноситиля съгласно горната разпоредба.
    2. Защо от първия диен на съществуването си умишлено укрива графика – за да не го прилага, а считано от 01.06.2014 г. го замени с термохидравличен график, който обслужва производството и доставката в абонатата станция на неограничени количества, за които няма купувач.
    Безусловното прилагане на температурния график на топлопреносната мрежа гарантира реален пазар на топлината и реални пазарни отношения, при което топлоизточника произвежда само количествата, които се продават във всеки отделен момент и изключва съществуването на количества за сградана инсталация/за които няма купувач.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *