Създаването на „нов енергиен съюз“ е сред приоритетите на Юнкер

Изработването на единна енергийна политика в Европейския съюз е приоритетно направление за следващите пет години. Това се съдържа в програмата, оповестена то кандидата за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Искам да проведе реформа и да реорганизирам енергийната политика в нов Европейски енергиен съюз, подчертава Юнкер. Необходимо е да обединим нашите енергийни ресурси и инфраструктура, за да засилим позициите си пред трети страни. Ние сме длъжни, също така, да диферсифицираме нашите енергийни източници и да намалим енергийната зависимост на редица страни членки на Съюза.“

В петък, състоялата се в Брюксел среща на ръководителите на страните от ЕС утвърди Жан-Клод Юнкер като кандидат за поста председател на Европейската комисия. Очаква се бившият министър председател на Люксембург да смени на тази позиция Жозе Мануел Барозу.

Сред другите приоритети на своето председателство Юнкер назова разработването и реализирането на политики насочени към икономически растеж и създаването на нови работни места. А така също сключването на споразумението за свободна търговия със САЩ, реформа на Валутно – икономическия съюз между страните от еврозоната и постигане на съгласие с Великобритания по повод нейното място и отношенията й с ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *