Създадена е икономическа общност на АСЕАН

Лидерите на десет страни от Югоизточна Азия обявиха официално създаването на Икономическа общност на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) на среща в малайзийската столица Куала Лумпур.

Създаването на икономическата общност се подготвя от осем години насам. Целта й е да помогне за икономическата и политическа интеграция на региона, с надеждата да се конкурира с азиатските сили Китай и Индия.

Икономическата общност на АСЕАН ще трябва да измине още дълъг път, след като влезе в сила на 31 декември тази година, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.Общността не отваря докрай политическичувствителните зони като селското стопанство, производството на стомана, автомобилии други защитени отрасли.Проблеми създават и корупцията, разликите в инфраструктурното развитие и различните цени на транспорта.

Очаква севъпросите, свързани със сигурносттада са начело на програмата на Източноазиатската среща на високо равнище, започнала днес в Малайзия с участието на 18 страни, отбелязва ДПА.

Съществуват сериозни опасения за чуждестранните бойци на „Ислямска държава“, завръщащи се от Близкия изток в страни като Индонезия и Малайзия.По-рано малайзийският премиер Наджиб Разак нарече „Ислямска държава“ „ново зло, което богохулства срещу името на исляма“.

Извършителите на атентатите „не представляват никоя раса, религия или идеология. Те са терористи и трябва да се справим с тях като с такива, с пълната сила на закона“, заяви Наджиб Разак. Той подчерта, че трябва да се покаже, че идеологията на терористите е лъжа.

Други въпроси, които ще бъдат разгледани на срещата, са производството на енергия от възобновяеми източници, морското сътрудничество, териториалният спор в Южнокитайско море и политическото напрежение на Корейския полуостров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *