Създадоха най-бързия интернет, с който се свалят 44 HD филма за секунда

Британски учени създадоха най-бързата интернет връзка в света, която зарежда с 1.4 терабита в секунда.

Един терабайт е един трилиона бита или един милион мегабита, което означава, че потребителите, които разполагат с толкова бърза връзка, биха могли да изтеглят 44 филма с висока резолюция за една секунда, пише RT.

Екипът създал новия протокол Flexigrid, а впоследствие успял да разработи и т.нар. ‘Alien Super Channel’, който отчита седем 200-гигабайтови, паралелно опериращи, канали в секунда, което само по себе си увеличава ефективността на връзката с 42.5%.

Пред BBC News оптичният маркетинг мениджър на Alcatel-Lucent – Кевин Дрюри оприличи новата разработка като възможност за намаляване на разстоянията между лентите на оживена магистрала, което би позволило разширяването на пътните ленти и повече трафик на непроменено място.

Директорът на изследователския и иновационния отдел на BT др. Тим Уайтли заяви пред Cnet, че компанията, за която работи, от дълги години насам е на върха в областта на телекомуникационните иновации.

„Опитите, които правим продължават традицията, която отдавна създадохме. Откакто работим с Alcatel-Lucent ние се опитваме да развием интернет пространството, колкото се може повече, така че да можем безпроблемно да отговорим на потребителските очаквания и всекидневно нарастващия трафик в мрежата.

Това е първият път, в който подобен тип интернет връзка се случва в реални условия, а не в изкуствено създадени такива в някоя лаборатория.

Най-положителното по отношение на новия протокол Flexigrid е,че не изисква никаква промяна в настоящите интернет условия, а напротив – на теория протоколът може да се движи и по вече съществуващи линии, които дори не са създадени, за да предоставят подобна скорост.

В момента на територията на Великобритания средната скорост е около 36.3 мегабита на секунда. Благодарение на Google Fiber например на определени места в САЩ може да бъде подписан договор за скорост около един гигабит на секунда.

В Южна Корея един от операторите предлага пакет, предоставящ 300 мегабита на секунда. През октомври пък екип от немски учени успя да развие скорост от 100 гигабита за секунда, но нито едно от тези постижения не може да се мери с откритието на британските учени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *