Създателите на Skype искат да си я купят обратно

Създателите на услугата за интернет телефония Skype, които я продадоха на eBay през 2005 г., може би планират да я купят обратно. Двамата създатели, Никлас Зенстрьом и Янус Фриис, са се свързали с няколко частни компании и събират собствени средства, за да отправят предожение за придобиването на Skype, съобщава New York Times, като се позовава на няколко анонимни източници, запознати с плановете им.
Според изданието Зенстрьом и Фриис се опитват да привлекат 1 млрд. долара от частни инвеститори. Според друг обсъждан сценарий eBay ще предложи финансиране за останалата част от сумата, което би оценило Skype на над 2 млрд. долара, пише още вестникът.
Не е ясно дали двамата създатели на популярната услуга участват в активни преговори с eBay. Двамата не са отговорили на запитванията за коментар, уточнява вестникът.
От eBay също са отказали да коментират.
Зенстрьом и Фриис продадоха Skype на eBay през 2005 г. за 2,6 млрд. долара и по-късно получиха допълнителни бонуси, които повишиха крайната цена до 3,1 млрд. долара.
Skype донесе приходи от 550 млн. долара през 2008 г.
Заради натиск върху eBay от страна на инвеститорите да изкарва повече пари от Skype или да я продаде, компанията планира да популяризира услугата и на корпоративния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *