Съмнителните операции в Societe Generale са започнали още през 2005 г.

Френският брокер Жером Кервиел признал, че е започнал да прави съмнителни операции още през 2005 г. и че другите сътрудници в банката също редовно са търгували над разрешените лимити. Той е действал сам и целта му е била единствено да покаже пред ръководството колко успешна е работата му и да получи бонуси, но не и да навреди на банката, пише vesti.ru, позовавайки се на Интерфакс и International Herald Tribune.

Според адвокатите му на брокера са предявени обвинения в „злоупотреба с доверието”, но не и в мошеничество. Наказанието за това деяние може да бъде до 7 години затвор и глоба от 750 хил. евро. Кервиел е освободен от ареста. Неговите признания поставят нови въпроси по отношение на системата за контрол в Societe Generale и могат да доведат до оставки сред нейното ръководство. Досега от банката твърдяха, че Кервиел е започнал неразрешените акции в края на 2006 г.

31-годишният брокер е открил без разрешение позиции на стойност повече от 73,3 млрд. долара, което превишава капитализацията на банката. На 18 януари, когато дейността му е била прекратена, той е имал позиции за 30 млрд. евро във фючърси от индекс Euro Stoxx, 18 млрд. евро – от немския DAX, и за 2 млрд. евро – от британския FTSE. Кервиел е залагал на ръст на фондовите пазари в Европа, но сриването на пазара довело до сериозни загуби за банката, при което е сработила автоматизираната система за контрол върху наличието на достатъчно капитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *