Сърбия преговаря с МВФ за втори и трети транш

Официалните преговори между представители на сръбското правителство и Международния валутен фонд (МВФ) за втори и трети транш на кредитното стендбай споразумение на обща стойност около 2,9 милиарда евро започват утре в Белград, предаде ТАНЮГ.

От сръбска страна в преговорите ще участват премиерът Мирко Цветкович, министърът на финансите Диана Драгутинович и управителят на Народната банка Радован Йелашич. Международният валутен фонд ще бъде представен от ръководителя на мисията на фонда за Сърбия Алберт Йегер и постоянния му представител в Белград Богдан Лисоволик.

Според предварителни информации платформаната на сръбското правителство в преговорите с МВФ ще бъде да се намали бюджетният дефицит от 4,5 процента от брутния вътрешен продукт през 2009 г. до 4 процента през следващата година, при което няма да бъдат увеличавани данъците и ДДС, но ще бъде рационализирано общественото потребление и ще бъдат намалени бюджетните разходи.

Министерството на финансите вече е подготвило проектобюджет за 2010 г., който заедно с намаляването на дефицита в държавната каса ще бъде главна тема на разговорите с мисията на МВФ.

Планът на правителството е през следващата година бюджетният дефицит да бъде покрит от реални източници под формата на кредити от международни финансови институции при изгодни условия за изплащане.

При преговорите с мисията на МВФ през август тази година Сърбия пое задължението да извърши реформа на пенсионната система, здравеопазването и просветата, както и да намали общественото потребление. Едно от предложенията, които сега ще даде сръбското правителство, е да се изравнят годините за пенсиониране на жените и мъжете. Процесът на намаляване на общественото потребление вече започна с решението на правителството да съкрати с 10 процента броя на работещите в държавната администрация и органите на местното самоуправление.

Разговорите с МВФ вече започнаха в четвъртък, на 22 октомври, на ниво технически експерти и ще продължат до 4 ноември.

Ако преговорите завършат успешно, Сърбия ще може да изтегли втория и третия транш на кредита от МВФ на обща стойност около 1,45 милиарда евро. При първия транш бяха усвоени 788 милиона евро. За остатъка от общата сума на заема 2,9 милиарда евро сръбското правителство ще преговаря през следващата година.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *