Със закон се въвеждат таkсu за българите в чужбина

Документът ще бъде обсъден в парламента на първото извън­редно заседание веднага след лятната ваканция. В проекта се създава Национално предста­вителство на българите и бъл­гарските общности извън Ре­публика България, а освен това специален вицепремиер ще от­говаря за нашите в странство.
Проектозаконът бе изготвен в края на 2011 година, когато се  заговори за необходимостта от нова правна рамка за българите в чужбина. От февруари м.г. гри­жата за тях пое Симеон Дянков.
Към днешна дата предложе­ният от него документ събира  само негативни мнения, а сънародниците ни зад граница са не­доволни, че е минал без общест­вено обсъждане.
В портала на българите в САЩ – „Еврочикаго“, потребите­лите недоволстват, че дебати не е имало дори по време на съвета по култура при държавния глава от 18 юни тази година. „Вицепрезидентът Маргарита Попова уточнява, че е необходима национална стратегия, а едва след това да се пристъпи към изгот­вянето на закон. Тя дори изразя­ва съмнение, че е необходимо. Само че той е приет два дни по-­късно от кабинета, а на съвета Дянков не казва и дума за това“, пише в статия в портала.
„Едно от най-фрапиращите неща е въвеждането на такси за издаването на удостоверение за български произход. Би било по­литическа грешка“, коментира потребител с името Кецкаров. Йордан Симов пък критикува идеята вицепремиер да контро­лира какво се случва с българ­ските общности.

Мария СТАЛЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *