Със 7,7% са нараснали доходите ни през 2007-ма

Със 7,7 процента се е повишил средният реален доход на човек от домакинство през 2007 година спрямо предходната 2006-та. През периода 1999 – 2007 година пък реалните ни доходи са нараснали с 24,3 на сто. Това показват данни от изследване на Националния статистически институт.

Доходите на домакинствата от работна заплата през 2007 година са се увеличили с 41,7 процента спрямо 1999 година. Спрямо предходната 2006 година реалният размер на дохода от работна заплата се е увеличил с 11,9 на сто, като делът й в общия доход нараства, обясни Богдан Богданов, началник на отдел „Статистика на домакинствата и работната сила“ в Националния статистически институт.

„В номинално изражение пенсиите също нарастват над два пъти, а реалният им ръст e5 процента. Това нарастване на пенсиите в голяма степен се дължи на ниската база, от която се тръгва. По отношение на разходите: в номинално изражение разходите на домакинствата нарастват 2,2 пъти, а доходите – 2 пъти. Действително бедни сме си, но да се надяваме, че ще бъдем по-богати”, обясни накратко Богданов промените в „джоба ни” през последните девет години.
Стана ясно още, че целта на предстоящото изследване на статистика на доходите и условията на живот ще бъде да се установи обща рамка за систематизирано производство на хармонизирани данни за доходите и условията на живот във всички страни членки на ЕС. Иван Балев от Статистическия институт обясни още, че предстоящото преброяване на населението през 2011 година ще бъде проведено съгласно регламент на ЕС, който се очаква да бъде официално приет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *