Съюзът на капиталовите пазари не е заплаха за банките, успокояват експерти

Съюзът на капиталовите пазари, който се планира да се създаде за страните от Европейския съюз (ЕС) не цели да измести банките, напротив, той цели да даде възможност за нови източници на финансиране, както и разнообразяване на потока от капитали за малки и средни предприятия. Това заяви Стефан Сапунджиев от ресорната дирекция в Европейската комисия (ЕК)по време на дискусия за изграждането на Съюз на капиталовите пазари в ЕС.

„Като цяло в Европа основно бизнесът се финансира от банките, докато в САЩ повечето фирми набират ресурс от акции, търгувани на фондовите борси. Това дава възможност при затруднен достъп до банково кредитиране да не спира развитието на компаниите. Достъпът до финансиране е предизвикателство и за малките и средни предприятия в България“, заяви Сапунджиев.

По време на конференцията стана ясно, че от БНБ не са изпратили становище относно изграждането на Съюз на капиталовите пазари. Такива становища са изпратени от заинтересовани страни и академични среди в България.

Съюзът на капиталовите пазари има за цел да премахне пречките пред трансграничните инвестиции в ЕС и пред достъпа на предприятията до финансиране. Чрез съюза на капиталовите пазари ЕК цели да премахне пречките пред контактите между лицата, които се нуждаят от финансиране, и инвеститорите, както и да направи възможно най-ефективна системата за насочване на тези средства – инвестиционната верига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *