Сянката на тероризма отново надвисна над европейските фондови борси

Европейските акции бележат спад в началото на днешната търговия с оглед на серия новини, подновяващи страховете за терористична заплаха.

Повод за новото напрежение на финансовите пазари дават приключилата вчерамногочасова антитерористична операция на френските спецслужбив парижкия квартал „Сен Дени“, бомбените заплахи в два самолета на „Еър Франс“, пътуващи от САЩ за Франция и снощните заплахи за бомби, които доведоха до отлагане на приятелската футболна среща между Германия и Холандия в немския град Хановер.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,51%, парирайки част от вчерашното рали с над 2%, докато немският фондов индекс DAX пада с 0,5%. Борсата в Париж отваря със загуба от близо 0,8%, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,45%.

Акциите на френската въздухоплавателна копания Air France-KLM падат с 0,9%, реагирайки на новините за бомбените заплахи в два нейни самолета, въпреки че за щастие тези заплахи се оказаха недостоверни. Спад съответно с 1,01% и с 0,76% отчитат акциите на IAG и на EasyJet в Лондон, акциите на Ryanair се понижават с 1,23%, а на немската въздухоплавателна компания Lufthansa – с 1,35%.

В същото време спадът на цената на медта на стоковата борса в Лондон към шестгодишно дъно се отразява негативно на компаниите от миннодобивния сектор, като акциите на Glencore се понижават с 2,66%, а на BHP Billiton – с 2,13%.

Европейските инвеститори са и в напрегнато очакване на стенограмата от октомврийското заседание на Федералния резерв, която ще бъде оповестена тази вечер (от 21:00 ч.). Документът ще бъде много внимателно анализиран за евентуални намеци относно времето за първо повишение на основните американски лихвени ставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *