Сяочуан: Юанът трябва да бъде международно наложена валута до 2020 г.

Китайобявиредица икономически и финансови реформи, за да наложи своя юан като международна валута до 2020 г. Планира се и засилване на надзора над финансовата система, „за да се избегнат систематични рискове“, пише гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан в коментар за списание Caixin, цитиран и от Ройтерс.

Освен това се предвижда и подобряване на комуникацията в централната банка. Плановете трябва да се включат в петилетката в периода от 2016 до 2020 г.

В понеделник президентът на страната Си Дзинпин обяви нови икономически и финансови реформи за идните пет години.

Коментарите около приоритетите на политиците идват на фона на нарастващите съмнения на световните пазари за ангажимента на Китай да осъществи всеобхватни финансови реформи.

Тези съмнения бяха засилени, след като Пекин интервенира на фондовите пазари по време на срива на цените на акциите, който започна през юни, а водещият индекс Shanghai Composite се срина с около 40%.

Пекин също така се намеси на своя валутен пазар, след като рязкото обезценяване на валутата от страна на централната банка през август причини тревоги за бъдещата стойност на юана.

Джоу заяви, че Китай ще представи нови механизми за насърчаване на финансовата либерализация и развитие, както и за „повишаване на ефективността на финансовата система, за да служи тя на реалната икономика“.

„Китай ефективно ще използва и разработва инструменти за финансов контрол на риска, както и за намаляване на нивата на ливъридж, за да се предотврати системният риск“, каза той.

Джоу обеща да подобри комуникациите на централните банки по отношение на политическите решения, но не представи подробности за това дали политиците ще организират редовни брифинги, придружаващи съобщенията за решенията за лихвените проценти, подобно на други развити икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *