С въвеждането на евро цените в Кипър и Малта ще се вдигнат

От януари 2008 Кипър и Малта ще започнат да използват във вътрешните си разчети и плащания единната европейска валута. Това ще доведе до ръст на цените, особено за хранителните стоки. Ще поскъпнат и туристическите пътувания, счита Газета.Ru.

Още през юни ръководителите на Евросъюза одобриха встъпването на двете страни в Еврозоната. Вчера 10.VII. решението бе одобрено и от финансовите министри на Евросъюза. Определен е и разменният курс – 1 евро струва 0,5853 кипърски фунта и 0,4293 малтийски лири.

Населението на Китър и Малта счита, че въвеждането на евро ще доведе до ръст на цените.

Според допитване от 2006, проведено на Кипър, това е мнението на 83% от гражданите. Опитът на другите страни потвърждава, че опасенията им не са безпочвени. При прехода от националната валута към евро продавачите започват да закръглят цените, разбира се към по-голямото.

Например в Испания след прехода към общата валута хранителните стоки са поскъпнали с 5-6%. В Гърция цените са нараснали средно с 10%. Дори е имало и протести, в които са участвали 70% от жителите на Гърция.

Италианците също са изразявали недоволството си от въвеждането на евро. 90% от жителите на Ботуша са изказали мнение в допитване, че след въвеждането на евро цените са се удвоили. В Германия потребителите са се оплаквали, че продавачите чисто и просто са подменили етикетите с цените от марки на евро, което е означавало сто процента поскъпване на стоките.

Все пак за новите преходът ще бъде малко по-лек. Експерти предричат, че в курортите на Кипър и Малта няма да има рязък скок на цените.

В тези страни отдавна на етикетите се поставят цени както в национална валута, така и в евро. Малта на практика вече е преминала към евро, като всички цени, включително и самолетните билети, се дават в евро.

Все пак някакво поскъпване ще има, това е сигурно. Ръстът на цените е свързан главно с очакванията на потребителите. Освен това ще има изравняване на цените с другите страни от Еврозоната.

„Винаги става така, когато по-слаби в икономическо отношение цени преминават към евро. Обикновено в такива ситуации Евросъюзът въвежда механизми за удържане на цените, дават се известни преференции на по-слабо конкурентните отрасли на икономиката“, обяснява експерт. Така че ръстът на цените ще бъде плавен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *