С десет на сто падат тарифите между телекомите догодина

Комисията за регулиране на съобщенията е взела спешни решения, за да отговори на откритата наказателна процедура от Европейската комисия, съобщи новоизбраният председател на регулаторния орган Веселин Божков.

Една от промените предвижда цените на разговорите между фиксирани и мобилни оператори и обратно да се понижат с 10 процента. За това ще настояват от КРС във връзка с забележката на еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг, че у нас тарифите между отделните мрежи все още са твърде скъпи.

Европейската комисия вече проявява нервност по темата, а и потребителите заслужават по-евтини разговори, коментира Веселин Божков. Две седмици след назначаването на Божков е свикана работна група с експерти от Комисията и от Държавната агенция за информционни технологии и съобщения, която е изготвила предложения за промени в Закона за електронните съобщения.

Основното обвинение на Европейската комисия беше свързано с липсата на независимост на регулатора. В тази връзка една от промените в закона предвижда КРС да има самостоятелен бюджет, както и да стимулира служителите си с по-високи възнаграждения, за да не се допуска корпоративно влияние върху тях, обясни шефът на Комисията.

Взети са решения и за изготвянето на пазарни анализи, и са съставени актове за нарушенията за една година назад в размер на 1 милиона лева, съобщи още Божков. Липсата на санкции и на пазарни анализи от регулатора досега бяха другите причини за наказателната процедура, посочени в писмото на комисар Вивиан Рединг.

Предишният председател на КРС Георги Александров е подписал само едно постановление за нарушение през годината, каза Божков и подчерта, че сегашният състав на Комисията ще бъде по-стриктен. По думите му по-голямата част от санкционираните компании са интернет- доставчици, но има и тежки случаи на радиопиратство. Най-голямата глоба от близо 180 хиляди е наложена на незаконно радио в Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *