С дял 46,6 %Windows 7 е най-популярната операционната система

Windows XP е втората най-популярна операционна система с дял от 31,22% през ноември
Microsoft се опитва всячески да убеди потребителите на Windows XP да преминат към по-нова платформа, предвид изтичащия на 8 април 2014 г. срок за поддръжка на системата. Последни данни на Net Applications обаче показват, че делът на 12-годишната ОС остава непоклатимо висок, пише TechNews.bg.

Най-популярна в момента е операционната система Windows 7, която държи през ноември около 46,64%. На второ място е Windows XP с дял от 31,22%, следвана от Windows 8 с 6,66%. Пренебрежимо малък брой потребители на XP – само 0,02% – са обновили операционната си система. През септември делът на платформата беше 31,42%, а през октомври – 31,24%.

Същевременно, Microsoft настоятелно предупреждава потребителите на XP за рисковете, които поемат след 8 април 2014 г. Външни компании за сигурност като Avnet също алармираха, че хакерите изчакват тази дата, за да атакуват XP компютрите през незатворени уязвимости, тъй като Microsoft ще престане да пуска обновления на сигурността.

Наскоро Microsoft потвърди, че изследва опасна уязвимост от „нулев ден“, която позволява на атакуващите да изпълнят код в ядрото на системата. От компанията изрично подчертаха, че проблемът не касае по-новите версии на операционната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *