С парите за двустаен вече купуват тристаен

Вместо двустайни апартаменти купувачите вече се ориентират към тристайни, показват наблюденията на брокерите за пазара на жилища през миналата година. Причините са, от една страна, в спада на цените от пика през 2007-2008 г. преди кризата, другата – в по-ниските лихви на ипотеките.

Това позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходими за двустаен апартамент преди години. Най-разпространеното желание на купувачите е за жилище до 50 000 евро в комуникативен район.

Като цяло са се увеличили сделките с по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища нарасна с 50% и се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, казаха от „Адрес“. И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки.

Забелязва се и покачване в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти.
Както „24 часа“ вече писа, през годините настъпи промяна и в дела на ипотеката от работната заплата. Изчисленията по показателите цена на кв. м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити показват, че ако преди десетина години заемът за покупка на дом е бил колкото месечното възнаграждение на българина, сега вече можем да си купим жилище, като плащаме за кредита половината заплата.

„Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“. Затова се отчита и сериозен ръст в активността на годишна база – около 9%, в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с 2012 г. Най-силно присъствие на пазара ще имат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

Стабилизиране на цените на имотите и дори леко повишение със средно от 1% се наблюдава в големите градове. Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията, ако за 2012 г. средната стойност за София е била 652 евро, то през миналата година продажната цена се е качила до 658 евро на кв. м.

Любопитно е сравнението на цените от 2008 и сегашните нива. В София най-драстично са паднали цените в „Лозенец“, южните квартали и центъра – от 1300-1600 евро/кв. м до 860-930 евро. Най-евтино остава в „Люлин“, „Надежда“ и „Овча купел“, където средната цена на жилищата е 550-560 евро на квадрат.
(Повече за цените виж в таблицата.)

Наблюдава се и интерес към покупката на апартаменти в нови сгради, затова брокерите смятат, че вече има потенциал в новото строителство. Въпреки че според други все още има голямо предлагане на жилища, които чакат реализация. Донякъде проблемът е в това, че търсенето е за качествени имоти с добро разположение и комуникативна локация.

Брокерите регистрират поява на отделни обекти, които вече се търсят за покупка на зелено. Купувачите осигуряват първоначалто около 30% със собствени средства, останалото финансират строителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *