С по-висока минимална заплата и по-ниски цени на тока започва 2014 г.

340 лв. вече е размерът на минималната работна заплата. Вдигането на минималната заплата с 30 лв. стана факт с поредицата от социални мерки, приети от 42-рия парламент. Заедно с по-високата заплата, се увеличава и месечното обезщетение за майки във втората година от отпуска по майчинство – от 310 лв. на 340 лв.

През 2014 г. влиза в сила и новият начин на изчисляване на обезщетението за майчинство. Според него жените, чийто отпуск за раждане започва след 1 януари, ще получават майчинство на база на осигурителния доход за 18 месеца назад, а не за 24 месеца, както беше досега. Междувременно възрастните хора у нас също ще взимат по-висока пенсия. Увеличението ще стане факт през лятото, когато след 1 юли ще се въведе и „швейцарското правило”.

Така минималната пенсия става 155 лв., а максималната – 840 лв. От тази година влиза в сила и замразяването на възрастта и стажът за пенсиониране. Жените, които имат осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца, ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца. За мъжете се запазват изискванията за 37 години и 8 месеца осигурителен стаж и навършени 63 години и 8 месеца.

Освен това пенсионерите ще заплащат по 1 лв. за преглед при личния си лекар. За всички останали потребители се запазва таксата от 2,90 лв. Oт 1 януари стана факт и поевтиняването на тока. С 10% ще бъде по-ниска цената за нощната и с 1% за дневната тарифа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *