С 0.83% по-скъп природен газ от 1 април

Природният газ поскъпва с 0.83% от 1 април, като цената му 45.17 лв за мегаватчас без акциз и ДДС. В нея са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44.35 лв./мвтч., компонента за дейността „обществена доставка“ от 0.69 лв./мвтч и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, в размер на 0,13 лв. за мвтч., които покриват разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ по плана за Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент на ЕС № 994/2010. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикувано на сайта на регулатора.С 0.83% по-скъп природен газ от 1 април.

Снимка: БГНЕС

В цената на природния газ не са включени и цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители, информира infostock.bg.

От енергийния и водния регулатор уточняват, че при утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и 000 „Газпром експорт“. В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива – мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%. на световните пазари за последните 9 месеца. При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева. калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Независимо от повишението с 0.83%. за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0.5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата – цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.

Без промяна остават цените на топлинната енергия, топлата вода и електроенергията за битовите потребители на регулиран пазар.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *