С 1.6% от бюджета на МО се осигурява 50% от отбранителния ни потенциал

„С 1.6% от бюджета за отбрана се осигурява около 50% от отбранителния потенциал на страната“.

Това коментира военният експерт Аню Ангелов, предава агенция Фокус.

Според Концепция за основните положения и проект на закон за резерва на въоръжените сили на Република България, изготвена от Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО, за поддържането на военен резерв от 10 000 души и 1 000 единици техника, ще са необходими 18 млн. лева, което представлява 1.6% от бюджета на Министерство на отбраната.

Aню Ангелов припомни, че концепцията бе широко обсъдена на дискусия в Народното събрание.

„По време на обществената дискусия бяха изказани различни становища. Представителите на Министерство на отбраната, без да изразят някакви конкретни забележки към текстовете на концепцията и проектозакона, констатираха, че има принципни различия със Стратегията за резерва на въоръжените сили, приета от Съвета по отбрана“, посочи Ангелов.

Той обясни обаче, че тази стратегия все още не е утвърдена със заповед на министъра на отбраната и съответно не е публикувана на интернет страницата на МО.

„Така че ние не можехме да знаем какво съдържа тази стратегия. С удоволствие бихме съгласували проектозакона със стратегията“, отбеляза Ангелов.

Болшинството от участващите в дискусията са подкрепили концепцията и проектозакона. Направени са били много разумни предложения.

„В момента правим съответните изменения и допълнения в текстовете на проектозакона и утре ще го предоставим на парламентарната комисия по отбрана“, посочи Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *