С 11% ще е по-скъпа почивката на Черноморието

С около 11% по-скъпо ще струва почивката на родното Черноморие това лято. Изчисленията са на Института за анализи и оценки в туризма, цитирани от бТВ.

Това лято цените ще са по-високи не само у нас. В останалите европейски държави обаче цените ще са едва с около 2-3 на сто по-високи. Пазарът в Турция се възстановява и цените отново се покачват. Така почивка от 7 дни с всичко включено на човек в България ще струва около 1100 лева. Т.е. едно четиричленно семейство със споделена стая ще трябва да приготви около 2200 лева или повече.

За същите условия в друга европейска държава сумата се удвоява, отчитат от Института.

И макар, че голяма част от най-изгодните оферти вече са изчерпани, все още имате шанса за ранно записване, което ще ви спести от 10% до 20% от цената на лятната почивка.

8% от ранните резервации са направени още миналото лято.

Междувременно стана ясно, че през януари има спад на зимните ваканции, свързани със зимните спортове заради топлото време. „Записванията спряха както за България, така и за Европа, където пък имаше прекалено много сняг. Тази зима за скиорите и фирмите, които ги изпращат по курортите, януари не беше добър месец.“ Това каза пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов обаче зимният туристически сезон тази година е добър. Януари ще приключи с около 480 хиляди влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите от миналия януари. Причината за ръста е повишеният интерес към културно-историческия туризъм в градска среда, както и Българското европредседателство.

Хотелиерите в България не са консолидирани – липсата на силна организация, която да ги обединява по места и във връзката им с централната администрация, продължава да е основен проблем на бранша, каза той, информира econ.bg/.

Браншът очаква създаването на Национална туристическа организация, която ще обедини 11 туристически формирования в момента. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за туризма в тази връзка, каза Драганов. Това ще е форма на конфедерация на българската туристическа индустрия, поясни той.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *