С 15 на сто е спаднал вносът за първите два месеца на годината

През периода януари-февруари 2010 г. вносът намалява с 15 на сто спрямо същия период на 2009 г., което пряко влияе върху приходите от акцизи, ДДС от внос и мита. Това показва анализ на приходите от Агенция “Митници“ (АМ), представен днес на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщи пресцентърът на министерството.
През първите два месеца на тази година АМ е внесла в бюджета 913,8 млн. лева приходи от акцизи, ДДС от внос и мита. Спрямо същия период на 2009 г. намалението в приходите е с 12,7 на сто или 133,5 млн. лева по-малко. Спадът при акцизите е 13,8 на сто, при ДДС от внос възлиза на 7,4 на сто, а намалението на приходите от мита надвишава 53 на сто.

През първите два месеца на 2010 г. са събрани 575,4 млн. лева приходи от акцизи, което е с 92 млн. лева по-малко (13,8 на сто) в сравнение със същия период на 2009 г. Намаленият внос на тютюневи изделия води до спад от 15,6 на сто на приходите от акцизи върху тютюневите изделия или близо 60 млн. лева по-малко.

При горивата приходите от акцизи са с 10,9 на сто по-малко или 27,7 млн. лева, като основен принос за намалението при горивата имат “Лукойл Нефтохим“ и “Лукойл България“. Около 36 млн. лева са приходите от ДДС от внос на “Лукойл“ към момента, което е два пъти по-малко поради извършван планов ремонт. ДДС от внос е достижимо при внос на 6 танкера суров нефт, а през февруари са били заплатени само 3 танкера.

Намалените приходи от ДДС при внос се дължат основно на спадналия внос (по стокови групи) на чугун, желязо и стомана – с 37 на сто като стойност, както и на машини и апарати – спад от 19,6 на сто в стойностния обем. Вносът на изделия от чугун намалява с над 45 на сто като стойност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *