С 5 милиарда увеличи капитала си „Порше“

Надзорният съвет на германския производител на луксозни спортни коли „Порше“ одобри днес план за увеличаване на капитала на дружеството с 5 милиарда евро.

Новината бе съобщена след продължително събрание, провеждано при закрити врата, чиято цел е да бъде постигнато споразумението за бъдещето на емблематичната компания.

Досегашният главния изпълнителен директор на „Порше“ Венделин Видекинг се бе обърнал към собствениците на компанията за помощ при осигуряване на рефинансирането на дълга на дружеството с капиталова инжекция от 7,1 милиарда долара.

Вливането на тези пари в компанията се възприема като предварително условие за сливането с друга германска компания – най-големия автомобилостроител в Европа – „Фолксваген“.

Порше обяви, че Видекинг е подал оставка и тя е влязла в сила незабавно, предаде Франс прес, уточнявайки, че същото се отнася и за досегашния финансов директор на „Порше“ Холгер Хартер.

Постигнато е споразумение по този въпрос с надзорния съвет на „Порше“, се посочва в комюникето на компанията. Видекинг, който има славата на най-добре платения мениджър в Германия, ще получи обезщетение за напускането си от 50 милиона евро, от които половината ще отидат в „социална фондация“, се допълва в комюникето.

Двамата ръководители на „Порше“, които бяха стратезите на изкупуването на „Фолксваген“ от „Порше“, правят жест с напускането си, за да може обстановката да се успокои и да подпомогнат създаването на цялостна автомобилна група, се посочва още в комюникето на „Порше“.

Видекинг ще бъде сменен от Михаел Махт, който досега отговаряше за производството на „Порше“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *