Таванът за пенсиите остава до края на 2013 г.

Таван на пенсиите ще има до края на 2013-та година, а не до края на 2011-та, приеха депутатите при второто четене на Кодекса за социалното осигуряване.
Промяна ще има и в начина, по който се определя максималният размер на пенсиите. Без добавките максималният размер ще се определя от 1 юли всяка година като 35 процента от максималния осигурителен доход презтекущата календарна година, а не за предходната, както беше досега.
И догодина добавка към пенсиите на навършилите 75 години няма да има, приеха депутатите, които гласуват на трето пленарно заседание второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.
Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнов от „Коалиция за България“ заяви, че въпросната добавка е била едно от предизборните обещания на ГЕРБ. Емилия Масларова допълни, че за 2011 г. са гласувани повече пари от бюджета наМинистерството на труда и попита къде ще отидат тези средства.
Министърътна труда и социалната политика Тотю Младенов отговори кратко, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се изчиства от всички плащания с характера на социално подпомагане. По думите му добавка за пенсионерите ще има, но от 1 януари 2012 г. и тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.
В момента депутатите дискутират около предложението на ДПС да отпадне текста, с който индивидуалните партиди на категорийните работници се прехвърлят в солидарния фонд. Сините също предложиха промени, а именно- да се даде и право на избор на всеки категориен работник да може да си премести сам парите в НОИ, а не държавата принудително да прави това.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *